No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJE


Kroz durbin Grafičkog kolektiva – mapiranje istorije, u okviru online projekta, predstavljamo autorske pojave i događaje koji su obeležili savremenu scenu u Srbiji i život Grafičkog kolektiva. Od svog osnivanja ova Kuća umetnika je kulturno žarište koje okuplja predstavnike različitih oblasti umetničkog delovanja, među kojima su mnogi ostvarili paradigmatsku ulogu u svojoj stvaralačkoj oblasti.


Goranka Matić "Dani bola i ponosa"


Goranka Matić (1949. Maribor) diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, istoriju umetnosti. Fotografijom se bavi od 1980. i objavljivala je u časopisima "Džuboks", "Svijet", "Start" i druge. Bila je urednica fotografije u nedeljniku "Vreme" i dnevnom listu "Politika", a od 2010. radila na Radio televiziji Srbije u art direkciji. Predavala je fotožurnalizam na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Docent je na Fakultetu za medije i komunikacije, na predmetima fotožurnalizam i dokumentarna fotografija. Članica je ULUPUDS-a; izlagala je u zemlji i inostranstvu; dobitnica je nagrada "Oktobarski salon" 1989, "Osvajanje slobode" 2002. i "Politikine nagrade" 2004. godine. Objavila je knjige "Dani bola i ponosa" i Deset godina protiv".

Tokom osamdesetih godina njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije. Prateći i afirmišući stvaralaštvo Novog talasa sarađivala je sa Idolima, Ekatarinom Velikom, Partibrejkersima, Disciplinom kičme, Bajagom i mnogim drugim muzičarima i bendovima. Autorka je mnogih, takođe kultnih, fotografija koje prate turbulentna društveno politička zbivanja na beogradskim ulicama, od 9. marta preko antiratnih skupova do studentskih protesta i skoro svih demonstracija tokom 90-ih prošlog veka.

Izložba fotografija iz ciklusa "Dani bola i ponosa", održana u Grafičkom kolektivu 1995, predstavlja likovno-konceptualni rad koji dokumentuje atmosferu povodom Titove smrti. Fotografišući beogradske izloge od 5. do 8. maja 1980. sa obaveznim portretima preminulog predsednika, Goranka Matić je pokazala sav apsurd socijalno-političke ideje da se dostojanstveno prikaže kolektivna građanska žalost. Uvođenje funerarnog koncepta u aranžmane izloga (cipele, zanatski proizvodi, frizerski saloni, dečije igračke…) naglašava pervertiranost u kodu beketovske iščašenosti značenja. Na poleđini svake fotografije/razglednice nalazi se referentni citat. Materijal predstavljen na ovoj izložbi publikovan je potom u istoimenoj knjizi.


                               


         Tekst Branka Vučićevića o fotografijama Goranke Matić iz ciklusa "Dani bola i ponosa"

Žena sa kamerom (moglo bi se reći, gđa Vertov) nije lakomisleno (kao ostali) propustila onih nekoliko dana, kada je naporedo sa smrću (Tita, projekta Socijalizam, Jugoslavije) došlo do paradoksalnog vaskrsa i kratkovečnog ostvarenja programa levofrontovskih avangardi: UMETNOST MASA!!! Na ovim atžetovsko-prustovski melanholičnim fotografijama vidimo spontanu, tihu erupciju ready made umetnosti silesije anonimnih, nesvesnih beogradskih dišana i kabakova, inače prodavaca, kobasičara, frizera... Taj Majski salon instalacija od vekni hleba, krojačkih mustri, počasnih vodova košulja u celofanskim uniformama, uvek raspoređenih oko jedne ikone i nekoliko centimetara crnog flora, „dipl. Umetnici“ su malo kad dosegli u godinama koje su usledile. Zato je ovaj snop snimaka oštrovide/oštroumne gđe Vertov (alias Goranka Matić) ujedno konzerva hrane za razmišljanje. Poslužite se!
(VREME knjige, Beograd, 1995.)         


         


                       


                       


                       


                       


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi