No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJESlobodan Šijan


Slobodan Šijan je harizmatična autorska pojava čija personalna kreativna vitalnost i delovanje u različitim medijskim sferama svedoče o radu na novim vizuelnim formama i polivalentnom diskursu na domaćoj i internacionalnoj sceni. Kao diplomac u klasi Cuce Sokić i apsolvent na Fakultetu dramskih umetnosti, priredio je 1974. debitantsku izložbu crteža i akvarela u Grafičkom kolektivu, kada je u kritičarskoj recepciji prepoznat njegov stvaralački kapacitet. U decenijskom hodu negovane prijateljske relacije postaju vidljivije i u presudnim događajima za Grafički kolektiv - pre iseljenja sa Obilićevog venca; Šijan i Duško Petričić otvorili su proleća 2018. retrospektivnu izložbu „Otisak vremena – fragmenti iz istorije“.


   

   


Slobodan Šijan (1946. Beograd) slikar, filmski i TV reditelj, scenarista i filmski kritičar. U Beogradu je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 1965. do 1980. aktivno deluje u domenu likovne umetnosti. Kao reditelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, a početkom 80-ih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Objavio je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, priredio je nekoliko knjiga i publikacija o domaćim i stranim filmskim rediteljima. Godine 1990/1991. bio je direktor Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. U anketi Akademije za filmsku umetnost i nauku 1996, organizovanoj povodom 100-godišnjice filma u Srbiji, njegov film „Ko to tamo peva“ (1980) proglašen je za najbolji jugoslovenski film snimljen tokom poslednjih 50 godina. Predavao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i na „Loyola Marymount“ univerzitetu u Kaliforniji.


                                         

Tekst Slobodana Ristića o izložbi Slobodana Šijana u Grafičkom kolektivu
(Umetnost, br. 40, Beograd, oktobar-decembar 1974, str. 79-80, publikovano u:Slobodan Ristić, Vreme bez iluzija, CLIO, 2003, str. 146-147.)

Izložba crteža mladog beogradskog umetnika Slobodana Šijana, ili crteža i papira, kako je autor nazvao svoje radove, pokreće ponovo jedan kompleksan likovni stav koji je, inače, još pre više godina, u svojoj osnovnoj ideji, manifestovan u raznim izrazima nekolicine beogradskih umetnika. Polazeći od postulata fantastične umetnosti i nadrealizma, ovi umetnici su stvorili specifičan stav, koji ne samo da ih je udaljio od početnih motivacija, nego je u izvesnim trenucima, više težio da se nametne kao određeni misaoni, intelektualno angažovani i spekulativni problem, podređujući na taj način čisto plastičnu problematiku. Postulati fantastike i nadrealizma, zasnovani na podsvesti, snu i mašti prerasli su u mnogo širu i životniju problematiku, prvenstveno određenu reakcijama na trenutna umetnička zbivanja,pa i šire, društvene događaje. Umesto poistovećenja umetničke kreacije sa intimnim osećanjima često se težilo eksponiranju umetničkih dela koja su se mogla poistovetiti sa javnim stavovima autora. Upravo i radovi Slobodana Šijana predstavljaju manifestaciju njegovih stavova, koji su interesantniji, a i značajniji, posvojim idejama i nelikovnim sadržajima nego po čisto vizuelnoj problematici što, po svemu sudeći, i nije osnovni podsticaj u njegovom radu.

integralnu verziju teksta možete pročitati/preuzeti ovdeHerostratska klica, tekst Đorđa Kadijevića o izložbi Slobodana Šijana u Grafičkom kolektivu
(NIN, 19. maj 1974.)

Sa odvažnošću svojstvenom najmlađima koji dolaze, Slobodan Šijan pravi svoju prvu samostalnu izložbu sasvim nekonvencionalno. Ono što smo videli na panoima galerije Grafičkog kolektiva, izgleda naoko kao paradoks: to je, nesumnjivo, izložba, na kojoj, opet nesumnjivo, nema nijednog jedinog eksponata koji bi u konvencionalnom smislu predstavljao delo. To nisu čak ni skice za neka zamišljena, buduća dela. Sa radoznalošću i ne bez uzbuđenja otkrivamo u sebi spontanu sklonost da te iscrtane parčiće novinskog papira, kutije od cigareta načičkane linijama, fišeke i listiće iz notesa obojene flomasterom, shvatimo kao neki svojevrstan medijum, slobodan od formalizma klasične grafike i slikarstva, drsko neobavezan i prema samom uzvišenom pojmu umetnosti. To što Šijan ovde izlaže, jeste produkt nesputane likovne invencije koja se poistovećuje sa tekućim procesima života, sa spontanim i naskroz neobavezujućim impulsima senzibilnosti što se javlja na ulici, za kafanskim stolom, u vožnji tramvajem, na nekoj dokonoj sedeljci...

integralnu verziju teksta možete pročitati/preuzeti ovde     

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi