No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJE


Zoran Todović - Beogradski zid


Zoran Todović (1958. Gornji Milanovac), diplomirao je 1983. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završio je 1985. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1983. izlagao je samostalno (Beograd, Pariz...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Menton, Bopal, Miškolc, Osaka, Varna, Solun, Tokio...). Nagrade/izbor: Medalja za grafiku Međunarodnog trijenala, Frehen, 1986; Specijalno počasno priznanje, Bopal, Grand Prix Međunarodnog bijenala grafike, Varna, Zlatna igla ULUS-a, 1989; Politikina nagrada iz fonda Vladislav Ribnikar, 1992; Nagrada Oktobarskog salona, 1994; Prva nagrada IV međunarodnog bijenala grafike, Beograd, 1996; Pollock-Krasner Foundation Grant, Njujork 2001; Nagrada međunarodnog foruma za savremenu umetnost malog formata, Solun 2002. Profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bavi se slikarstvom i grafikom.

Rad Zorana Todovića privukao je pažnju stručne javnosti savremenim grafičkim izrazom i osobenim senzibilitetom u kojem se ispoljava jaka individualnost ovog autora. U vokabularu grafičke discipline, pre tri decenije, kada počinje umetnička karijera Zorana Todovića, linogravura je (uz kolografiju) predstavljala sinonim za novi stvaralački prostor, znak vremena, alternaciju. Svojim grafičkim izražavanjem, doprineo je afirmisanju linogravura jedne od tradicija beogradske grafičke škole. Produbljujući svoje stvaralačke ideje, nastavio je da radi umetnost u proširenom polju, instalacije u prostoru i interaktivne situacije, a jedan od tih primera je i Beogradski zid.


Zoran Todović, Beogradski zid, rad u procesu/ambijent, Galerija Grafički kolektiv, april 2008; kamera i montaža: A. Zlatanović


Tekst Saše Janjića povodom izložbe Zorana Todovića - Beogradski zid

Singidunum - rimsko naselje i castrum sa početka nove ere, sedište čuvene IV Flavijeve legije, bio je mesto koje se nalazilo na limesu – granici koja je razdvajala civilizovani deo carstva od varvara. Beograd je tokom svoje duge istorije često bio meta raznih naroda i osvajača, granično mesto koje je razdvajalo ali i spajalo kulture i civilizacije. I danas kada granice, makar one geografske, polako počinju da nestaju, imamo osećanje da je egzistencija savremenog čoveka obeležena mračnim osećanjem preživljavanja, življenja na „granicama“ sadašnjosti, granicama koje nemaju imena do stalnog i kontraverznog pomicanja prefiksa post : postmoderno, postmiloševićevsko, postfeminističko ili postideološko.

Zidovi su vekovima razdvajali ljude, skrivali našu intimu i davali nam iluziju da smo bezbedni i sigurni. Neki od najčuvenijih zidova, kao što su Veliki kineski ili Berlinski zid, ostali su upamćeni po tome da nisu uspeli u nameri svojih tvoraca da razdvoje i zaštite od uticaja koji dolaze sa druge stane. I baš kao što definišu prostore koje omeđuju, zidovi ponekad pružaju mogućnost da spoznamo granice i sagledamo svoje mesto u kordinatnom sistemu savremenog metaprostora.

U galeriji Grafičkog kolektiva Zoran Todović pravi transfer koji ultimativnu grafičku veštinu (novinsku štampu) koristi, odnosno pretvara u nešto novo. Umesto poziva na otvaranje, umetnik i galerija su pozvali posetioce na svojevrstan početak radova, sa molbom da svako donese pročitane novine i časopise, i doprinese u stvaranju Beogradskog zida. Činjenica je da se ovakvim zahvatom promenila uloga posetilaca, oni su istinski uključeni u čin umetničkog stvaranja, a delovi njihove realnosti, sopstvenim i radom umetnika inkorporirani su u ovu nesvakidašnju intervenciju u prostoru. Grafički sadržaj se cepanjem na manje komade i lepljenjem pretvara u polje, u koje se konstantno unose nova značenja, novi sadržaji i simboli. Pored umetnika koji neumorno danima gradi ovaj savremeni para-hermenutički sadržaj, sami posetioci ostavljaju i ugrađuju deo sebe i deo svoje privatnosti u ovaj moderni Zid plača. Ovo ukidanje granica u odnosu umetnik/posmatrač i korišćenje reproduktivnog materijala kao što su novine i magazini, sledi Benjaminovu tezu o gubitku aure umetničkog predmeta u dobu masovne tehnološke reprodukcije.
integralnu verziju teksta možete pročitati/preuzeti ovde


                 

            


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi