No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJE


Bosiljka Kićevac


Bosiljka Kićevac, značajna ličnost nacionalne kulture ostvarila je veliki opus u oblasti crteža-ilustracije, svom primarnom likovnom opredeljenju, kao i na polju slikarstva, umetničkog tekstila i primenjene grafike. Ilustrovala je 187 knjiga i časopisa za decu i omladinu, stvarajući osoben autorski rukopis, prepoznatljivog sklada likovne ideje i narativnog predloška. „Opus Bosiljke Kićevac zasniva se na snažnom likovnom osećanju koje dolazi do izražaja u svim njenim slikarskim radovima. Svoju punu afirmaciju, smisao i značenje ovakvo umetničko delovanje doživelo je u ilustraciji razvijajući se od „stilizacije“ putem naracije do animacije i jednog eskpresivnijeg shvatanja forme posebno ispoljenog u crno belim crtežima i linorezima.” elaborirala je Gordana Popović Vasić, istoričarka umetnosti. Ilustraciji se intenzivno posvetila od 1960. godine, u to vreme marginalizovanoj disciplini. Uz nekoliko umetnika (Žika Kovačević, Đorđe Milanovic, Cuca Sokić, Marko Krsmanović i drugi) istražuje različite tehnike i izgrađuje vlastiti autorski stav.


   

Bosiljka Kićevac, Autoportret, 1953;
Bosiljka Kićevac i Boško Karanović, 1996, foto: Dragiša Radulović


Istaknuti član Grafičkog kolektiva, Bosiljka Kićevac je u ovoj Galeriji priredila tri samostalne izložbe (1959, 1981, 2010.) kojima se mogu pratiti njene stvaralačke preokupacije. U ovom vizuelnom konceptu umetnica uspostavlja živi dijalog sa literarnim predloškom, veoma često deo edicija-edukativnih programa, jedno od omiljenih i amblematskih obeležja koje su delovale na oblikovanje likovno-estetskih modela brojnim generacijama.

Debitantska izložba slika Bosiljke Kićevac održana je 1959. u Grafičkom kolektivu; pozitivna kritika u Borbi njen rad je ocenila kao skladan i jednostavan, a ove odrednice se i danas mogu čitati kao vid anticipacije čitavog njenog stvaralaštva. Sećajući se ovog događaja umetnica svedoči “Pripremam prvu izložbu sa puno strepnje i sumnje. U Sali Grafičkog kolektiva... Vasa Mihić mi je ustupio svoj termin... Peđa me je naučio kako se prave lepi paspartui... 20. mart 1959.godine, izložba je otvorena. Bilo je puno sveta na otvaranju, čak sam i prodala tri slike... Izašla je i kritika u Borbi, pozitivna i istinita, pod naslovom „Skladno i jednostavno“ sasvim je odgovarao. Nikakva avangarda, to nije niko ni očekivao od mene. Poznati književnik mi je, smejući se, rekao: „Nemojte se kriti u sobici iza galerije, stanite među svoje slike, lepe su.“


   

Pozivnica za izložbu Bosiljke Kićevac "Dok je glave biće i kapa", Galerija Grafički kolektiv, mart 1981;
Intervju sa Bosiljkom Kićevac objavljen u časopisu Bazar povodom izložbe "Dok je glave biće i kapa", 21. maj 1981.

       

       

Bosiljka Kićevac "Dok je glave biće i kapa", bibliofilsko izdanje, linorezi-serigrafije


Dve decenije kasnije, u martu 1981. predstavljeno je bibliofilsko izdanje “Dok je glava biće i kapa”, ciklus od 25 linoreza, forma autorske vizuelizacije odabranih poslovica Vuka Karadžića; uzoran primer pravog bibliofilskog pristupa ilustrovanoj knjizi u našoj sredini. U tekstu ove grafičke mape Dušan Radović je pisao:

“Sve važne istine su kratke, jasne i dugovečne. One kao plod sazrevaju na velikom stablu ljudskog iskustva i saznanja i jedino su naše pravo nasleđe. One su onaj popularni i praktični duhovni društveni standard naroda, osnovni intelektualni i moralni alat kojim svaka nova generacija počinje svoju borbu za život.
Narodne mudrosti su, kao matematika, poezija višeg reda, jer su njihove metafore formule opštih zakonistosti.
Drevna i mudra narodna poslovica stoji kao epitaf svakom neuspehu, svakoj zabludi i laži. To groblje je najveća i najočiglednija škola naroda.
Vredna i angažovana Bosiljka Kićevac načinila je album linoreza odabranih narodnih poslovica, želeći da i sama, na svoj način, doprinese njihovoj slavi i primeni.
A “Vuk Karadžić” podiže i ovom knjigom još jedan spomenik Vuku, čije je lepo i kratko ime takođe postalo metafora za sve što je mudro, važno i trajno.”


   

Video sa otvaranja izložbe Bosiljke Kićevac "Rani radovi", Galerija Grafički kolektiv, 15. mart 2010; snimatelj: Aleksandar Zlatanović
Katalog izložbe Bosiljke Kićevac "Rani radovi", Crteži 1957-1959; Galerija Grafički kolektiv, mart 2010.

   

TV prilog o izložbi Bosiljke Kićevac "Rani radovi", Crteži 1957-1959. u Galeriji Grafičkog kolektiva; priredila: Maja Tucaković; snimatelj: Nikola Stojković; RTS1, Dnevnik 1; 16. mart 2010.
Tekst Milice Dimitrijević povodom izložbe Bosiljke Kićevac "Rani radovi", Crteži 1957-1959. u Galeriji Grafički kolektiv; Politika, 26. mart 2010.

   

   

   

Bosiljka Kićevac, Crteži 1957-1959.


Na izložbi “Rani radovi” u martu 2010, posle pet decenija od prve samostalne izložbe, predstavljen je izbor crteža iz vremena „pre ilustracije“; stotinak ranih dela nastalih od 1957. do 1959. prvi put izloženi, a njihove poetske osobenosti ukazuju na iskreni zanos, silovitu želju za stvaranjem i posvećeni rad. Ove autobiografski intonirane likovne sekvence su iz perioda „beleženja i divljenja svetu oko sebe“, svojevrsne zabeleške atmosfere i situacija sa putovanja od Dubrovnika, Brača i Pariza do Minhena i Beča... Gradske vedute, Kalemegdan, morski pejzaži, dubrovačke Letnje igre, sa Kolarca, tipični su motivi, a razliveni tonovi laviranog tuša i bajca, laki crteži perom i široki potezi kičice, predstavljaju prizore natopljene atmosferom, utiske „uhvaćene“ u trenutku.

Na veče otvaranja izložbe održana je u sali hotela Mažestik promocija autobiografskih knjiga Bose Kićevac »Pričam« i »Pričam dalje« na kojoj su učestvovali: Svetlana Bojković, Žarko Trebješanin, Dejan Čavić, Gordana Popović Vasić, Aleksandar Ajzinberg i autorka.


   

   

   

   

Fotografije sa otvaranja izložbe Bosiljke Kićevac "Rani radovi", Crteži 1957-1959, Galerija Grafičkog kolektiva, 15. mart 2010.


Bosiljka Kićevac (1932-2016. Beograd), diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti 1956, gde je 1958. završila i postdiplomske studije. Član ULUPUDS-a. Priredila više od 20 samostalnih izložbi, kao i retrospektivnu postavka u Muzeju primenjenih umetnosti 1996, a povodom obeležavanja 40 godina umetničkog rada. Izlagala je na nacionalnim i internacionalnim izložbama Zlatno pero Beograda, Oktobarskom salonu, Majskim salonima ULUPUDS-a, Međunarodnoj izložbi u Bolonji, Izložbi ilustracije BIB u Bratislavi, Izložbi grafike u Brnu, Sajmu knjiga u Lajpcig, međunarodnim i jugoslovenskim izložbama u Japanu, Bugarskoj, Švedskoj, Rusiji, Kini, Koreji, Španiji, Belgiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj. Među nagradama izdvajaju se nagrada Oktobarskog salona 1968, Politikina nagrada iz Fonda Vladislava Ribnikara 1976, kao i Nagrada Vukove zadužbine 1996. godine.


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi