No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJEMiodrag B. Protić (1922-2014)
“Akvarel kao znak, simbol, put ka celini”Miodrag Protić je jedinstvena pojava u savremenoj srpskoj kulturi, a zahvaljujući svom javnom delovanju i posvećenosti stvaralaštvu postao je jedna od magistralnih ličnosti koje su obeležile drugu polovinu 20. veka kod nas. U paralelnim i kontinuiranim tokovima Protić deluje kao slikar, autor je značajnih studija o umetnosti i osnivač i dugogodišnji direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Ova polivalentna stvaralačka ličnost i intelektualac obimom svojih kreativnih ostvarenja ispunio je nekoliko ljudskih života. Utemeljena i impresivna Protićeva profesionalna biografija svakako je jedan od argumenata što se svaka njegova nova izložba (ili knjiga) pratila sa posebnom pažnjom.


     


U svojim stvaralačkim refleksijama ovaj slikar je najčešće polazio od skica/crteža koje su za njegovo slikarstvo bitni kao vrsta idejnog ključa; po prirodi stvari, ostali su neizlagani i u senci autorovog slikarskog dela. Naime, ovi akvareli su značajni kao svojevrsna baza podataka jer fokusiraju "problem iznutra" markirajući put od primarne ideje do njene slikarske realizacije (kada razlaže i finišira detalje skica i harmonizuje proporcije malo/veliko). Izvorna energija i spontanost svakako su posebni kvaliteti ovih Protićevih značajnih crtačkih epizoda koje predstavljaju dragocenu umetničku građu.

Iz samog naslova izložbe “Akvarel kao znak, simbol, put ka celini” najbolje se mogao sagledati značaj ovih radova u autorovom stvaralaštvu. Na izložbi u Grafičkom kolektivu (oktobar 2010), čiju aktivnost je tokom decenija budno pratio i podržavao, Protić je prvi put predstavio samo svoje akvarele.


     

     

     


"Kao i Protićevo slikarstvo, tako i njegovi akvareli zasnovani su na poštovanju principa tipično modernističke dvodimenzionalnosti prostora, plošnosti nanosa i nedeskriptivnog karaktera boje čije osobine ne proizlaze od obojenosti prirodnih fenomena nego iz odmerenosti samostalnih tonskih gradacija koje se povinuju zahtevima i zakonitostima odnosa između svih ostalih gradivnih elemenata likovnog dela... Protić se akvarelom bavio učestalo ali sa prekidima i povremeno zbog drugih znatno prioritetnijih obaveza, intenzivnije kada su mu se za to ukazivale pogodne prilike, kao što je to bio slučaj u vreme dvomesečnog boravka u umetničkoj koloniji Yaddo, Saratoga Springs, u Sjedinjenim Američkim Državama jula-avgusta 1981. godine kada je u ovoj tehnici uradio više od stotine skica i dovršenih dela." (iz predgovora Ješe Denegrija)


     

     


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi