No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJE


Slavko Milenković


Izuzetna darovitost Slavka Milenkovića bila je zapažena još tokom studija, sačuvana u sećanjima generacije sa kojom je delio klasu kod profesora Božidara Džmerkovića i Bogdana Kršića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Svakako, i u živoj umetničkoj praksi potvđena je Milenkovićeva osobena autorska pojava koja se izdvojila već svojim prvim grafikama i crtežima, 80-ih godina prošlog veka. Milenkovićev nemiran i istraživački duh hrabro je unosio nove elemente u sopstveno bogato stvaralačko polje i uvek iznova iznenađivao svojim novim i svežim rešenjima. Za poetiku njegovog dela karakteristični su inteligentna domišljatost, duhovitost i lucidnost.


         

           

S. Milenković, Neke pojave, negde, 1992, suva igla, 35x40 cm;
S. Milenković, Bez naziva, 1980, litografija, 63x44 cm
S. Milenković, III-5, 1984, akvatinta/rezervaš, 56.5x70 cm
S. Milenković, Vreme, 1997, duboka štampa, 64.5x43 cm


Već na svojoj prvoj samostalnoj izložbi grafika, u Grafičkom kolektivu 1985. godine, odgovarajući na izazove vremena, nagovestio je uporišna mesta vlastitih traženja ostavljajući utisak, jednog izuzetno senzibilnog stvaraoca koji nastoji da sačuva vlastiti integritet uprkos razapetosti između aktuelnih umetničkih dilema i sumnji koje donose stvaralački i životni izazovi. U Milenkovićevoj dugogodišnjoj karijeri razvijao se jedan složeni sistem mišljenja kroz evoluciju ideja definisanih kroz različite prakse, koncepcije i ikonografije; stvarao je u različitim oblastima savremenog vizuelnog stvaralaštva - od crteža, umetničke grafike, slikarstva do terakote, fotografije, grafičkog dizajna. Očito, u stvaralačkoj hronologiji crtežu je posvetio najviše vremena što potvrđuju i dve izložbe crteža u Grafičkom kolektivu, odražne 1989. i 1997. godine. “Ako kompleksno sagledamo umetnički profil Slavka Milenkovića u njemu se oslikava ličnost grafičara po edukaciji i po vokaciji pa je otuda i njegova težnja za grafičkim rafinmanom i u ovim crtežima razumljiva. Linija dijaloga sa tehnikom, svojstvena grafičkom mediju, situirana je u naglašenom grafičkom znaku koji se razvija kao razlomljena forma… Impresivno svečani ton Milenkovićevih crteža, sa variranjem bojenog znaka, podseća na blisku igru u kojoj nije određeno vreme trajanja. Poetični nazivi radova poput Ušće Konga u Jadransko more, Neonska ljubav, Najavljeni krik, svojom enigmatičnošću dodiruju nemir tragajući za novim situacijama u kojima nema svakodnevlja.” pisalo je 1989. u kritici Ljiljane Ćinkul. Povodom izložbe crteža 1997. godine Kosta Bogdanović je u predgovoru eksplicirao ideju vizuelne metafore i simbolizovanje ambijentacije prostora naglašavajući da crteži “ukazuju na jedan autentičan svet viđenja kojim se ne demonstriraju samo savremene crtačke mogućnosti, već i Milenkovićeva samosvojna kreativna zrelost.” U svom osvrtu na ovu izložbu Jovan Despotović je beležio: “Poetski svet umetnika otkrivao je, između ostalog, i njihovu želju da spoljašnju realnost prevedu na simbolički jezik znakova koji će jednim delom biti artificijelno svedočanstvo o vremenu a drugim, što je za samu umetnost važnije, individualni dokaz o aktivnom odnosu naspram uslova u kojima svi prebivamo, ali ne posedujemo istu vrstu dovoljno dobre percepcije ili osetljive senzore kojima bi se takva stvarnost u njenim neobičnostima identifikovala.”


   

   

S. Milenković, O vremenu, 2007, digitalna štampa, 50x84 cm, Nagrada Veliki pečat 2008;
S. Milenković, Jedan pogled menja sve, 2008, digitalna štampa, 16x24 cm
S. Milenković, Razglednica, 2009, digitalna štampa, 47x94 cm
S. Milenković, O vremenu, opširnije, 2009, digitalna štampa, 47x80 cm


U novom milenijumu Milenkovićevom grafičkom produkcijom dominira digitalna tehnologija, a o novoj ikonografiji slikovnih predstava zasnovanih na ličnom fotografskom iskustvu, citatima iz istorije umetnosti i upotrebi znakova i simbola iz različitih oblasti vizuelnih komunikacija, pisala je u predgovoru Gordana Dobrić, povodom izložbe grafika 2009. u Grafičkom kolektivu. Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, jednoglasno je dodeljena Slavku Milenkovića 2008. godine za rad O vremenu uz obrazloženje: “u milenkovićevskom duhu prividna jednostavnost kolažne situacije otkriva ubedljivu i slojevitu vizuelnu igru kadriranih polja i razlomljene kompozicije. Žiri je u ovom radu posebno akcentovao sluh za odabrani medij, u ovom slučaju reč je o adekvatnoj primeni digitalne tehnologije.”


     

Katalozi izložbi Slavka Milenkovića u Grafičkom kolektivu 1985, 1989. 1997. i 2009.


Slavko Milenković (1959-2018. Beograd) diplomirao je 1982. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Božidara Džmerkovića i Bogdana Kršića gde je završio i postdiplomske studije 1985, klasa prof. Božidara Džmerkovića. Od 1985. izlagao je samostalno (Beograd, Novi Sad, Volvic, Šamalije) i na kolektivnim izložbama (Zagreb, Krakov, Bopal, Koči, Varna, Beograd...). Nagrade/izbor: III nagrada na Međunarodnom bijenalu grafika Suva igla, Užice, 1993; IV nagrada na 3. međunarodnom trijenalu grafike, Kochi, Japan, 1996; Specijalno priznanje za doprinos razvoju grafike povodom samostalne izložbe na 4. trijenalu grafike malog formata u Šamalijeru, Francuska, 1997; Nagrada ULUS-a na Međunarodnom bijenalu grafike, Beograd, 1998; Nagrada Muzeja primenjenih umetnosti na 42. Oktobarskom salonu, Beograd, 2001; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, 2008.

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi