No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJEZorica Bajin Đukanović


Zorica Bajin Đukanović pesnikinja i umetnica fotografije, počela je da objavljuje svoje književne radove 1973. godine, još za vreme studija književnosti. Za njen rad u mediju fotografije jedna od srećnih okolnosti je i angažman u Politikinom muzičkom mesečniku „ROCK” za koji je od 1983. do 1988. godine fotografisala događaje i aktere rok scene. Ovaj časopis je odraz kulturne klime tog vremena i njegove projekcije u sinergiji različitih stvaralačkih formi/izraza koje gravitiraju ka bliskim duhovnim, estetskim i etičkim, idejama i idealima; ova posvećena umetnica sofisticiranog artizma razumela je te krucijalne poruke sublimirajući ih u stvaralačko polje svog rada. Može se reći da je u njenoj kreativnoj recepciji - književnost-fotografija - uspostvaljen vitalni sistem spojnih sudova u kojem je identitesko pitanje tangirala tada alternativna stvaralačka praksa i njen habitus urbane kulture. U ovoj bogatoj i balansiranoj biografiji doziranog prisustva na sceni, značajno mesto pripada izložbama fotografija, od kojih je dve promotivne Zorica Bajin Đukanović priredila u Grafičkom kolektivu.

Poetičnog naslova “Povratak u šum”, prva izložba je 1999. Godine fokusirala fantasmagorične scenske aranžmane muškog tela i “prepustila se fascinaciji prizora koji više nego o izgledima spoljašnjih zbivanja u suštini svedoči o unutrašnjim projekcijama…opsesijam, željama, fantazmima”, pisao je u predgovoru izložbe Ješa Denegri.

Među nosiocima kulturnog fronta, lučonoša u prividno bezbrižnim, a potom teškim prelomnim godinama, izdvaja se kultni rok sastav Ekatarina Velika (EKV, prvobitno Katarina II). Umetničku misiju benda i personalnih karaktera njegovih članova u godinama njihovog delovanja na sceni Zorica Bajin je pasionirano fotografisala kao svedok i prijatelj, stvarajući autentična dokumenta aktera scene i duha jednog vremena. Nedavno je u jednom intervju izjavila: “U vreme novog talasa činilo nam se da je sve moguće”.


     

     

Izložba fotografija Zorice Bajin Đukanović "Memento", Grafički kolektiv, 2004.


Druga postavka u Grafičkom kolektivu realizovana 2004. godine već svojim naslovom „Memento“ znak je posvete i sećanja na čuveni bend EKV, a priređena je povodom 10 godina od smrti Milana Mladenovića, frontmena ovog muzičkog sastava i ikonične ličnosti naše urbane kulture. Predstavljen je ciklus od 35 crno-belih fotografija kojima se autorka kao „uljez“ približila EKV okruženju, kako je u predgovoru kataloga pisao Petar Popović, veliki poznalavac muzičke, a posebno rok scene. „Vrednost Zoričinog postupka je u tome što je svoju privatnu nenametljivost uspela da približi složenim individualitetima koji su tvorili stvaralačko i zatvoreno EKV jezgro (…) predstavi ličnosti grupe u trenucima procepa između kulta sledbeništva i popularnosti koja ume da bude nemilosrdna (…) nije svojom radoznalošću razbila njihovu lomnu auru, još manje okrnjila tu senzibilnu koheziju“ (P. Popović). Individualni ili grupni portreti, nastali sponatano na ulici, koncertima ili u studiju, više od nostalgičnog lamenta, beleže personalne senzibilitete Milana, Magi, Bojana, VD-a, Firčija, Rake, Sube, Žike i udruženu snagu kreativne energije muzičkih gurua koji su “svojim delom ovaj grad u svom vremenu ne samo trajno obogatili već mu čuvali načeti obraz”, zaključuje Popović. Između ostalog, ove ekskuzivne fotografije EKV zajednice danas imaju umetničku i kulturnu, dokumentarnu i istorijsku vrednost.

Katalog izložbe fotografija Zorice Bajin Đukanović "Memento", Grafički kolektiv, 2004.                       

   


Zorica Bajin Đukanović (1952. Mostar), diplomirala književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je 17 knjiga poezije, proze i književnosti za decu. Književnim radom se bavi od 1973. godine, objavljujući u „Zmaju“, „Poletarcu“, „Politici za decu“, „Letopisu matice srpske“, „Stvaranju“. Prva knjiga poezije „Papirne ptice“ izašla je 1989. u izdanju „Rada“. Od 2000. do 2003. godine bila je član Umetničkog saveta festivala „Radost Evrope”. Vodi radionice kreativnog pisanja. Od 1983. do 1988. godine bila je fotograf Politikinog muzičkog mesečnika „ROCK”. Član je ULUPUDS-a, UKS-a i NUNS-a. Izlagala je na 21 samostalnoj i 180 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobila oko 40 nagrada i priznanja. Stvara u oblasti izložbene, primenjene i novinske fotografije. Realizovala oko 200 omota ploča i 100 naslovnih strana časopisa. Živi i radi u Beogradu.

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi