No Flash
 
 Biljana Vuković


Od simpozijuma Grafika na ivici prošlo je već, ili bolje, samo deset godina, a šta se sve u međuvremenu izdogađalo! I gde smo mi sada, da li smo na ili smo iza ivice? Koji se tamni oblaci valjaju iza horizonta, i iz dubina, koju dramu živimo, neizvesnost caruje. I gde ide ovaj svet?
Vidimo kako kultura uopšte i umetnost posebno, bivaju izgurani na margine, zapostavljeni, od sve više materijalistički orijentisanog potrošačkog društva, sa sniženim kriterijumima, smanjenom svešću o potrebi za umetnošću i vrednostima koje ona pruža.
Obzirom na sve to, grafika se ipak još uvek dobro drži, živa je, čak se i podmlađuje, osvežava, obogaćuje, naravno šire posmatrano, na svetskom nivou.
Grafika danas jeste bitno polje umetničkog izražavanja baš zbog svoje komunikativnosti, mogućnosti umrežavanja, širokog delovanja, prenošenja poruke, rekla bih da je najsavremenije, najefikasnije i najdemokratskije umetničko polje.
Sveprisutna je u svetu oko nas, u svemu što nas okružuje, u svemu što vidimo. To je polje umetnosti, čini mi se, najviše obogaćeno savremenim materijalima, tehnikama i tehnologijama koje beskrajno proširuju mogućnosti umetničkog izražavanja, donoseći nove stvaralačke izazove.
A pritom, rame uz rame, čvrsto uporište drže klasične, tradicionalne grafičke tehnike, u najboljem smislu reči. Lepota i magija grafičke alhemije, zanatska savršenost, plemenitost materijala, dragocenost znanja i veština svake faze postupka, uzbudljivost nepredvidljivih momenata i iznenađenja, eksperiment, avantura...
I kombinovanje starog i novog, gde primena računara u nastanku grafike, uključujući industrijsku štampu, kao i novih materijala, omogućuje i klasičnim tehnikama iskorak u nove nivoe, nove dimenzije, pomirene visoka ekskluzivnost i maltene moderna industrijska masovnost, na obostranu korist.
Naravno, baš zbog svoje komunikativnosti i demokratičnosti, grafika voli da putuje i da se druži, da se upoznaje i da se predstavlja, i savršeno joj odgovaraju susreti na međunarodnim bijenalima i trijenalima grafičke umetnosti, koji itekako imaju smisla, u vreme zatvorenosti i izolacije naročito! To govorim iz iskustva.

Zahvaljujući inicijativi i energiji i ogromnom radu koleginice Suzane Vučković, nas dve smo organizovale velike međunarodne izložbe grafike u Beogradu: 2011. Prvo međunarodno trijenale grafike; 2014. Drugo međunarodno trijenale grafike; 2017. Treće međunarodno trijenale grafike, sa brojnim pratećim izložbama i 2020. Četvrto međunarodno trijenale grafike.

Sve za ljubav grafike.

Beskrajno je bilo uzbudljivo i inspirativno sretati se sa stotinama grafika koje su stizale iz celog sveta. Otkrivati nove snage, novi izraz, nove svetske centre grafike, kao i sretati stare prijatelje, oduševljavanje postignutim vrednostima, energijom koja iz grafika zrači. Koliko samo izvanrednih umetnika iz Kine, stotine sjajnih grafika.


                   


Četvrto međunarodno trijenale grafike održano je proleća 2020, u novim izmenjenim uslovima, prilagođeno svetskoj zdravstvenoj i svakojakoj krizi, virtuelno. Umetnici su slali samo fotografije radova. Izložba je bila virtuelna, katalog takođe.
Virtuelna izložba, Četvrto međunarodno trijenale grafike i izložbe nagrađenih umetnika sa Trećeg međunarodnog trijenala grafike 2017: Đang Minđije (Zhang Minjie), Kina, Šantal Ardi (Chantal Hardy), Belgija, Jelena Sredanović, Srbija, Henrik Krolikovski (Henryk Krolikowski), Poljska i Art Verger ( Art Werger), SAD, se nalaze na platformi VIR(T)UELNI ULUS.
Na srpskom: https://ulus.rs/blog/cetvrto-medjunarodno-trijenale-grafike-ulus/
Na engleskom: https://ulus.rs/blog/cetvrto-medjunarodno-trijenale-grafike-ulus/?lang=en
Elektronski katalog se može preuzeti na: https://ulus.rs/wp-content/uploads/2020/05/Katalog-TG-2020.pdf

Novo doba, novi načini.

Ali, ipak, mogli smo da vidimo da je grafika u svetu živa i šta se u grafici sada i svuda događa, a to je itekako važno. Tako grafika iz sveta dolazi nama, sreće se sa našom grafikom, a i naša grafika izlazi u svet. To upoznavanje, razmena, protok ideja, suštinski je važno. I radovanje što se u svetu, negde baš intenzivno, grafika radi i neguje, što ima mnogo mladih i veoma mladih umetnika koji se njome bave, a što opet znači da grafika ima podmladak pa prema tome i budućnost.
To su sve veoma pozitivne strane grafike danas.
Druga strane medelje su društvena, kulturna, ekonomska, zdravstvena praksa.
Pošto sam okrenuta na sunčanu stranu, ovom tamnom stranom meseca se ne bih bavila.


Biljana Vuković
Biljana Vuković (1949. Beograd) diplomirala je 1973. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 1975. završila i postdiplomske studije, klasa prof. Miodraga Rogića. Od 1974. izlagala je samostalno (Beograd, Olbeni, Sarajevo, Banja Luka...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Kao gostujući umetnik boravila je i izlagala u Grčkoj, SAD, Danskoj. Studijska putovanja: Francuska, Španija, Italija, Grčka, Amerika, Nemačka, Holandija, Mađarska, Danska. Bila je profesor grafike i crtanja na Fakultetu likovnih umetnosti (1984-2016) u Beogradu. Opširnije

biljana.vukovic.beograd@gmail.com


         

Otvaranje izložbe B. Vuković "Studenica", Grafički kolektiv, 31. maj 2010.

   

B. Vuković, Iz Kalenića, 1999, akvatinta, bakropis, 63x91 cm
B. Vuković, Studenica, akvatinta, bakropis

   

B. Vuković, Studenica, 2006/07, akvatinta, bakropis
B. Vuković, Studenica, 2006/07, akvatinta, bakropis

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi