No Flash
 
 

Barbara Vasić

Crtam ti crtež - pričam ti priču

6 - 17. mart 2018.


U utorak, 6. marta u 19h otvorena je izložba Crtam ti crtež - pričam ti priču, srpsko-irske umetnice Barbare Vasić.

Van svake sumnje, ideju o crtežu koji je oslobođen standardnih klišea i otvoren ka eksperimentu i složenoj digitalnoj kompilaciji različitih elemenata pružaju i novi radovi Barbare Vasić. Stvaralačka radoznalost, okolnosti i iskustvo školovanja, života i rada u Beogradu i Dablinu svakako su formirali njen poetski diskurs u veoma razuđenom polju delovanja koje obuhvata crtež, slikarstvo, kratki film, prostornu instalaciju, digitalni kolaž, animaciju i interaktivnu instalaciju, grafički dizajn. Sva su ova iskustva vidljiva na ovoj beogradskoj prezentaciji.

„Crtam ti crtež, pričam ti priču“, naslov i podnaslov „Od ilustracije do priče“ novi projekat Barbare Vasić, istražuje različite načine vizuelnog predstavljanja priče. On sadrži tri povezane celine, predstavljene simbiozom crteža i ilustracije, oslobođene standardnih klišea i otvorene ka eksperimentu i digitalnoj kompilaciji. Reč je o ilustracijama za knjigu „Platonova filozofska mitologija“, Irine Deretić, roman „Zov divljine“ Džeka Londona i crtežima koji vizuelno obrađuju scenario za kratkometražni crtani film „Leptir“. Krećući se linijom od konkretnog ka virtuelnom, ona re/konstruiše scenične ambijente u čijoj ekspresivnosti i prelamanju i preklapanju gube se granice realnog i virtuelnog. Indentifikaciju ideje o prostoru i njegovim plastičkim, pikturalnim i simboličnosti svojstvima Barbara Vasić nastavlja da istražuje odnos narativnog i vizuelnog.

Barbara Vasić diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti (Beograd, 2000), produkcija interaktivnih medija (Dablin, 2002), master iz oblasti virtuelne realnosti (Dablin, 2004). Samostalno izlagala u Beogradu (1995, 1996, 2005, 2012). Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama (Srbija, Irska, Jermenija, Francuska). Stvara u oblasti crteža, ilustracije, animacije i proširenih medija. Realizovala tri kratkometražna filma. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
radno vreme: radnim danima 12-16h / Galerija ponedeljak-subota 12-18h