No Flash
 
 

Nataša Drobnjak Touati

»Najlepše želje«


29. avgust - 10. septembar 2011.


 

 

U ponedeljak, 29. avgusta u 19h otvara se izložba novih radova Nataše Drobnjak Touati.
Profesionalna edukacija ove umetnice – Novi Sad, Beograd, Pariz, Tunis – poklapa se sa vidljivim tačkama njenog  stvaralačkog i životnog puta. Danas je Nataša Drobnjak umetnica koja stvara u Tunisu gde je doktorirala i profesor je na Institut Supérieur des Beaux-arts.
Beogradska postavka tematizuje radove sa nazivom »Najlepše želje«. Intervencijama na različitim štampanim podlogama (plakat, pano, plastificirana mušema, koža), autorka gradi kompozicije nadrealnih spojeva nalik kolažnom/asamblaž  postupku. Stavljanjem shematizovanih/modularnih uzoraka tapetne dekoracije u kontekst galerijskog prostora, Nataša Drobnjak dovodi u pitanje uobičajeni milje (građanske) estetizacije životnog ambijenta. Kritičkom recepcijom primene filozofije prostora u praksi ona fokusira fenomen zida/zavese/zastora istražujući njihovu višeznačnost: kao realnih, ali i fiktivnih granica čovekovog fizičkog i intelektualnog prostora, kao nosilaca slojevitih poruka, individualne i kolektivne projekcije estetskih promišljanja i duhovne refleksije. Dekorativni kvaliteti islamske umetnosti, karakteristični za Tunis, otkrivaju se u upotrebi arapskih natpisa i floralnih motiva, naglašene linearnosti i  grafizma, filigranski usitnjenih formi, kao i istančanog osećaja za kolorističke odnose.

"Reč je o posledicama konzumacije raznoraznih društvenih proizvoda i stereotipnih formula tzv. savremenog ponašanja. Okolina, ili, međuprostor u aktuelnom vremenu življenja je fokusirano Mesto mojih osmatranja. Možemo ga imenovati kao: Ostalo, Između, Okolina, Pozadina, Prazan prostor, Free zona, Belo, Daleko, Nevidljivo… Umnožavam otiske zidnih dekorativnih motiva čija kulturološka aktuelnost je istekla. Pokreti mojih ruku se identifikuju sa radom nekadašnjih molera koji su x-puta primali narudžbine da upravo ove motive nanose od gore ka dole po enterijerima različitih domaćinstava. (...) Motivi zidne dekoracije, koje otiskujem jedne preko drugih, su ritmične igre simboličnih asocijacija događaja smeštenih u prošlost. Svedočenja su različita. Na realizovane radove možete da sednete ili legnete, da se iza njih sakrijete ali i da se osetite dobrovoljnom podlogom za njihova vizuelna dejstva. Ne brinite, na ulaznim vratima je tuš zavesa. Poštovanje intimnosti je uslov komunikacije. Daleko postaje blizu, Belo nije belo, Pozadina postaje prvi plan osmatranja. Prazno je zasićeno, Između više ne postoji, čovek je ostavio previše tragova. U procesu je bumerang potez dijalektičkih procesa čija moć se prepoznaje i ne ostavlja nas bez komentara."
(iz teksta Nataše Drobnjak Touati)

Nataša Drobnjak Touati (1970, Sombor), diplomirala slikarstvo 1993. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Milan Blanuše. Magistrirala crtež 1995. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Anđelke Bojović. Specijalizirala slikarstvo 1996/97. na École Nationale Supérieure des Beaux-arts u Parizu, klasa prof. Vladimira Veličkovića. Asistent od 1997. do 2000. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstva i crteža. Od 2002. asistent na École Nationale d’Architecture et d’Urbanisme (Tunis), gde 2005. stiče zvanje docenta. Doktorirala 2004. na Institut Supérieur des Beaux-arts (Tunis), mentor prof. Naser Ben Cheikh. Samostalno izlaže od 1992. Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nekoliko nagrada u Srbiji i Tunisu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-20 h, subotom 12-17 h, nedeljom ne radi