No Flash
 
 
Uroš Tošković

crteži

iz kolekcije Bojana Krljića

14 - 26. mart 2011.

 U ponedeljak, 14. marta u 19h otvara se izložba crteža Uroša Toškovića.
Tošković (1932) po mišljenju mnogih likovnih kritičara pripada krugu najboljih crtača 20. veka. Otuda je razumljivo je da se njegovi radovi nalaze u mnogim kolekcijama. I crteži iz privatne kolekcije Bojana Krljića predstavljaju deo opusa ovog umetnika čija figuralna ekspresija referira vizionarsko i opsesivno. Po poetskim osobenostima njegov rad su povezivali sa Medialom. Oko 50 crteža u Grafičkom kolektivu zahvataju gotovo čitav stvaralački vek - 1954-1990; na izložbi posebnost predstavljaju Toškovićeve sveske dnevničkog karaktera sa crtežima, pesmama i drugim beleškama autora. Crteži rađeni perom i tušem predstavljaju figure, portrete, skice i druge kompozicije, a zajedničko je snažna ekspresija dovedena gotovo do  karikaturalnog. U prepoznatljivom autorskom znaku čitljive su humoreskne vizije ljudskih padova, slabosti, iskušenja, apsurda rata, nihilizma i egzistencijalnog nemira. Ekspresivnu likovnu transkripciju ovih radova prati bravurozna rukopisna ortografija autora za koga je rečeno da je „Lepotu kao ideal žrtvovao rugobi kao istini“. Jer, pretvaranje ružnog i deformisanog u estetsku kategoriju jesu osobenosti ove likovne poetike. Fantazmagorične projekcije užasa i brutalnosti 20. veka predstavljaju niti koje objedinjuju Toškovićevo stvaralaštvo, a sam proces stvaranja za njega je jedini imperativ. Poznat po kontroverznim, nekonvencionalnim nastupima i odbacivanju poželjnih društvenih konvencija, Tošković je neuklopljiv i poziconiran kao svojevrsan izgnanik. Poznat je njegov urođeni otpor prema galerijama i izložbama. Van svake sumnje, svaka Toškovićeva  izložba je događaj. Između ostalog, među novijim izložbama u Srbiji su: Moderna galerija, Valjevo 1994, Beograd 1995, galerija Haos, potom Radionica Duše.
Tošković je 1956. završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (prof. Marko Čelebonović). Od 1956. do 1976. živi i radi Parizu. Posle Pariza jedno vreme je u Beogradu, a danas živi u Baru.
Bojana Krljić, slikar, grafičar, fasciniran vizionarskim dometima Toškovićeve umetnosti, počeo je 1998. da kolekcionira crteže svog velikog uzora.

 

 

 


 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
radno vreme: radnim danima 12-16h / Galerija ponedeljak-subota 12-18h