No Flash
 
 


NAGRADA MALI PEČAT GRAFIČKOG KOLEKTIVA 2017.

 

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u ponedeljak, 18. decembra 2017. u 10h i radio u sledećem sastavu: Gordana Petrović, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Vladimir Veljašević, grafičar. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2017. godinu Gabrijeli Bulatović za grafiku Korak, iz 2017 godine, u tehnici linorez.Obrazloženje žirija

Grafičarka mlađe generacije, Gabrijela Bulatović već dugi niz godina prisutna je na domaćoj umetničkoj sceni. Njen rad je prepoznatljiv po specifičnom likovnom rukopisu koji gradi u klasičnim grafičkim tehnikama i figurativnoj ikonografiji osobenoj po vizuelnim aluzijama na organske forme, metafore rađanja i životnog ciklusa. Nagrađeni rad logično proističe iz dosadašnje poetike autorke i ukazuje na nov pristup tematskim i likovnim problemima dominantnim u njenom stvaralaštvu. Svedeni oblici na granici apstrantnog izraza vešto su uravnoteženi upotrebom tekstualnog elementa u građenju upečatljive vizuelne celine. U nagrađenom radu upotrebom sugestivne poruke i redukovanih likovnih formi umetnica se poigrava značenjima i preispituje njihovu slojevitost. Izveden postupkom klasične ručne štampe, koloristički i kompoziciono vešto izbalansiran rad „Korak“ poseduje sve osobenosti savremenog umetničkog izraza. U užem izboru za nagradu Mali pečat bili su radovi Nikole Velickog, Sohi Kim i Ivane Flegar.

Gabrijela Bulatović (1974. Pančevo) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu (1998), gde je završila i postdiplomske studije (2000). Član je ULUS-a. Od 1995. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Vladimir Ranković, Nataša Korać i Miloš Stanojev.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
radnim danom 12-18, vikendom ne radi