No Flash
 
 


NAGRADA MALI PEČAT GRAFIČKOG KOLEKTIVA 2020.

 

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u utorak, 1. decembra 2020. u 10h i radio u sledećem sastavu: Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Zoran Todović, grafičar i Natalija Stokanović, istoričarka umetnosti. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2020. godinu Oliveri Basti za grafiku Trag, iz 2020. godine, u tehnici linorez.Obrazloženje žirija
Grafike Olivere Baste (Šipke) predstavljaju primer ubedljivog umetničkog izraza koji sa dozom optimizma potvrđuje stav o vitalnosti klasičnog grafičkog postupka i neiscrpnosti njegovih estetskih potencijala. Radovi prepoznatljive rukopisne ortografije sa stilizovanim oblicima semena, lista, kapljice ili ploda šljive, svedoče o interesovanju autorke za univerzalne teme plodnosti, rađanja i životnih ciklusa. Umetnica afirmiše ideju o samospoznaji kroz kontinuirano preispitivanje svog porekla, lokalnog životnog i stvaralačkog habitusa, kao i inicijalnih poriva umetničke akcije. Nagrađeni rad Trag ukazuje na negovanje vizuelnih kvaliteta visoke štampe i bogate likovnosti-teksture ručno pravljenog papira koji su integralni deo njenog autorskog koncepta.

Olivera Basta (1986), diplomirala grafiku 2009. na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Na istom fakultetu 2016. završila master studije slikarstva i upisala master studije grafike. Izlaže od 2007. samostalno i na grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj, SAD-u, Kanadi. Dobitnica nekoliko nagrada za dela u oblasti grafičkog stvaralaštva.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
radno vreme: radnim danima 12-16h
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, zatvorena za publiku, u toku je investiciono održavanje