No Flash
 
 

KROZ DURBIN GRAFIČKOG KOLEKTIVA – MAPIRANJE ISTORIJE


Kroz durbin Grafičkog kolektiva – mapiranje istorije, u okviru online projekta, predstavljamo autorske pojave i događaje koji su obeležili savremenu scenu u Srbiji i život Grafičkog kolektiva. Od svog osnivanja ova Kuća umetnika je kulturno žarište koje okuplja predstavnike različitih oblasti umetničkog delovanja, među kojima su mnogi ostvarili paradigmatsku ulogu u svojoj stvaralačkoj oblasti.


Goranka Matić "Dani bola i ponosa"


Goranka Matić (1949. Maribor) diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, istoriju umetnosti. Fotografijom se bavi od 1980. i objavljivala je u časopisima "Džuboks", "Svijet", "Start" i druge. Bila je urednica fotografije u nedeljniku "Vreme" i dnevnom listu "Politika", a od 2010. radila na Radio televiziji Srbije u art direkciji. Predavala je fotožurnalizam na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Docent je na Fakultetu za medije i komunikacije, na predmetima fotožurnalizam i dokumentarna fotografija. Članica je ULUPUDS-a; izlagala je u zemlji i inostranstvu; dobitnica je nagrada "Oktobarski salon" 1989, "Osvajanje slobode" 2002. i "Politikine nagrade" 2004. godine. Objavila je knjige "Dani bola i ponosa" i Deset godina protiv".

Tokom osamdesetih godina njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije. Prateći i afirmišući stvaralaštvo Novog talasa sarađivala je sa Idolima, Ekatarinom Velikom, Partibrejkersima, Disciplinom kičme, Bajagom i mnogim drugim muzičarima i bendovima. Autorka je mnogih, takođe kultnih, fotografija koje prate turbulentna društveno politička zbivanja na beogradskim ulicama, od 9. marta preko antiratnih skupova do studentskih protesta i skoro svih demonstracija tokom 90-ih prošlog veka.

Izložba fotografija iz ciklusa "Dani bola i ponosa", održana u Grafičkom kolektivu 1995, predstavlja likovno-konceptualni rad koji dokumentuje atmosferu povodom Titove smrti. Fotografišući beogradske izloge od 5. do 8. maja 1980. sa obaveznim portretima preminulog predsednika, Goranka Matić je pokazala sav apsurd socijalno-političke ideje da se dostojanstveno prikaže kolektivna građanska žalost. Uvođenje funerarnog koncepta u aranžmane izloga (cipele, zanatski proizvodi, frizerski saloni, dečije igračke…) naglašava pervertiranost u kodu beketovske iščašenosti značenja. Na poleđini svake fotografije/razglednice nalazi se referentni citat. Materijal predstavljen na ovoj izložbi publikovan je potom u istoimenoj knjizi.


                               


         Tekst Branka Vučićevića o fotografijama Goranke Matić iz ciklusa "Dani bola i ponosa"

Žena sa kamerom (moglo bi se reći, gđa Vertov) nije lakomisleno (kao ostali) propustila onih nekoliko dana, kada je naporedo sa smrću (Tita, projekta Socijalizam, Jugoslavije) došlo do paradoksalnog vaskrsa i kratkovečnog ostvarenja programa levofrontovskih avangardi: UMETNOST MASA!!! Na ovim atžetovsko-prustovski melanholičnim fotografijama vidimo spontanu, tihu erupciju ready made umetnosti silesije anonimnih, nesvesnih beogradskih dišana i kabakova, inače prodavaca, kobasičara, frizera... Taj Majski salon instalacija od vekni hleba, krojačkih mustri, počasnih vodova košulja u celofanskim uniformama, uvek raspoređenih oko jedne ikone i nekoliko centimetara crnog flora, „dipl. Umetnici“ su malo kad dosegli u godinama koje su usledile. Zato je ovaj snop snimaka oštrovide/oštroumne gđe Vertov (alias Goranka Matić) ujedno konzerva hrane za razmišljanje. Poslužite se!
(VREME knjige, Beograd, 1995.)         


         


                       


                       


                       


                       


 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
radno vreme: radnim danima 12-16h / Galerija ponedeljak-subota 12-18h