No Flash
 
 ZA OPSTANAK GRAFIČKOG KOLEKTIVA

DRAGI PRIJATELjI, ŽELIMO DA VAS OBAVESTIMO DA JE NAŠA INSTITUCIJA, GRAFIČKI KOLEKTIV, NA PRAGU NESTANKA

Grafički kolektiv, institucija nezaobilazna na kulturnoj mapi Beograda, Srbije, Evrope i sveta, bio je primoran da napusti svoj galerijski prostor u kome se nalazio od 1949. godine, bez vidnog rešenja o novom primerenom mestu življenja! Restitucija je neumoljiva. Ranija nepravda nažalost dovodi do druge, žrtva, u ovom slučaju, je ustanova koja već 70 godina sa uspehom afirmiše i neguje vizuelnu umetnost (umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež, fotografiju i druge oblike likovne prakse). U ovim promenama cena je gubitak identiteta i brisanja simbola kulture koji su stvarani decenijama. U simbole trajanja Grafičkog kolektiva utkani su sećanje kulturne javnosti koja je u ovim programima upoznala rad preko 1500 umetnika, prvi performans u Srbiji, pojavu novog likovnog izraza oličenog kroz grupu Mediala, mnogih debitanata, kasnije poznatih umetnika, stubova srpske umetničke scene, akademika, svetski afirmisanih umetnika: Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Leonid Šejka, Hirošiga, Šaraku, Exat, Vazareli, Anderle, Grupa Zebra, Šagal, Dali, Boško Karanović, Bogdan Kršić, Sreten Stojanović, Lazar Vujaklija, Mladen Srbinović, Milo Milunović, Dado Đurić, Uroš Tošković, Ero, Brunovski, Vislava Šimborska, Madervel, Dubravka Ugrešić... Deo nacionalnog kulturnog kapitala su oko 2.000 samostalnih, autorskih, monografskih, studijskih, retrospektivnih i kolektivnih izložbi i drugih događaja posvećenih vizuelnoj umetnosti. U kontekstu sistema Grafičkog kolektiva je i Kolekcija sa preko 5000 radova koja predstavlja prvu zbirku savremene posleratne grafike u Srbiji.

Grafički kolektiv je dugo bio jedina institucija ove vrste, u kojoj se kontinuirano predstavljala umetnost grafike, crteža, fotografije, ilustarcije i grafičkog dizajna, u vreme kada to nije bio slučaj u celokupnoj našoj umetničkoj sceni.

Grafički kolektiv je za mnoge generacije umetnika, književnika i intelektualaca bio i ostao kultno mesto ne samo za izlaganje umetničkih dela, već i mesto susreta i razmene ideja i aktuelnosti između domaće i svetske kulturne scene. Sinergija različitih kreativnih aktera učinila je da Grafički kolektiv postane baštinik tradicije ali i medijator savremene umetnosti i Kuća umetnika čije je trajanje neophodno.

Nestanak Grafičkog kolektiva značio bi brisanje značajnog dela nacionalne kulture, utkane u mrežu savremenih svetskih tokova. U očima domaće i strane javnosti delovalo bi kao čin neshvatljive autodestrukcije, i svakako bi doveo do značajnog osiromašenja na kulturnoj mapi Beograda i Srbije, i nestanka interakcije sa mnogim institucijama i istanutim umetnicima širom sveta.

Molimo Vas da svojim potpisom ove peticije date podršku ZA OPSTANAK GRAFIČKOG KOLEKTIVA koja bi sprečila njegovo nestajanje!!!

Peticija se može potpisati u Grafičkom kolektivu (Kosančićev venac 19) ili klikom na link.