No Flash
 
 

 

Dragi naši umetnici i prijatelji,

Od petka, 2. septembra 2016, tekstom u Večernjim novostima („Sumrak galerije“) najavljen je problem u kojem se nalazi Grafički kolektiv. „Duh iz boce je izašao“, reklo bi se.

O čemu se radi?

Postojeća situacija rezultat je procesa restitucije. Preciznije, prostor u kome se nalazi Grafički kolektiv od 1949. godine (enterijer je delo arhitekte Peđe Ristića) vraćen je vlasnicima/naslednicima porodice Ninčić - REŠENJEM Agencije za restituciju (17.7.2015). Potpisan je ugovor između vlasnika (posredstvom advokata) i Grafičkog kolektiva kojim je garantovano da naredne tri godine (do 18.7.2018) možemo ostati u istom prostoru.

Ovaj ugovor je prestao biti validan prošlog leta kada su vlasnici prodali prostor firmi Feniks Slatka kuća d.o.o, sa Zlatibora. Za ovu promenu smo saznali i iz elektronskog pisma koje su nam novi vlasnici poslali, a sa namerom da se produži ugovor o zakupu.

Ovaj obrt situacije nas je zatekao, jer smo očekivali - po etičkom principu - da će naslednici prvo nas kontaktirati/obavestiti u vezi sa prodajom. Drugi pravni lek je, u tim procesima, da država Srbija ima pravo preče kupovine.

Naš sledeći korak

Kako ste svi deo tradicije Grafičkog kolektiva jer ste profesionalnim aktivnostima, entuzijazmom i uverenjem gradili temelje ove institucije, očekujemo i nadamo se da ćemo zajedničkim delovanjem da postignemo najviše što je moguće u ovoj nezavidnoj situaciji.

Želja je da Grafički kolektiv ostane u ovom prostoru, ako je ikako moguće. Ako pravno to nije izvodljivo, sledeći korak je potraga za novim prostorom u kome ćemo nastaviti našu delatnost. U tom kontekstu, podrška vas umetnika i svih prijatelja naše kuće mnogo znači.

Bićemo u kontaktu i zajedničkim naporima trudićemo se da učinimo najbolje što je moguće za naš Grafički kolektiv kako bi se pronašlo prikladno rešenje čitave situacije.

Svaki savet, pravna, prijateljska ili druga vrsta vaše podrške usmerena na očuvanje našeg profesionalnog integriteta je dobrodošao.

I ovom prilikom želimo da vam se zahvalimo na zaista velikodušnoj svakodnevnoj podršci koju nam pružate i vašoj i iskrenoj želji da istrajemo.

Na kraju, želeli bismo da nam date vaše odobrenje da vaša pisma podrške objavljujemo na našem sajtu i FB stranici sa ciljem veće transparentnosti i komunikativnosti.

Srdačno,

Branimir Karanović

predsednik Upravnog odbora Grafičkog kolektiva

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi