No Flash
 
 

Predstavljanje publikacije OTISAK VREMENA 70/∞
Grafički kolektiv – 70 godina


Jubilarnu izložbu Grafičkog kolektiva, OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA, prati istoimena publikacija nastala u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti i Grafičkog kolektiva. Ovo obimno monografsko delo (260 strana) sadrži sedam poglavlja koja fokusiraju najznačajnije programe, tradiciju, ličnosti i događaje u istoriji Grafičkog kolektiva u kontekstu savremene umetničke scene. Autori ovih studijskih tekstova su istoričari umetnosti i likovni kritičari - Dr Irina Subotić, Gordana Popović Vasić, Ljiljana Slijepčević, Dr Ješa Denegrija i Ljiljana Ćinkul - koji su tokom decenija pratili, afirmisali i učestvovali u liderskoj misiji ove Kuće umetnika.

Ovom monografskom izložbom višemedijskog karaktera fokusira se sedam decenija delovanja Grafičkog kolektiva i istorizuje se vizura njegove pionirske uloge iz 50-ih godina čija se vitalna energija referisala u idejnim i praktičkim ostvarenja vidljivim u kontekstu savremene kulture. Njegov kontinuitet i tradicija predstavljaju se postavkom strukturisanom u nekoliko segmenata ukazujući na najznačajnija dela, programe i ličnosti, koji su utemeljili život ove Kuće. U kontekstu različitih segmenata njegovog rada - izložbe, nagrade, Kolekcija (Veliki pečat, plakati iz 50-ih, domaći i strani autori), međunarodna saradnja, edukativni programi, odnegovani intelektualni i kritičarski diskurs - vidljiva su dominantna strujanja ali i estetičke promene u kojima je Grafički kolektiv neposredno učestvovao, pratio ih i afirmisao. Koncept postavke je višemedijski - umetnička grafika i grafički dizajn, plakati, video i foto dokumenta, publikacije i arhivska građa – predstavljajući značajan dokument o aktivnoj, prepoznatoj, priznatoj i vidljivoj ulozi Grafičkog kolektiva, mestu susreta i žarištu kulturnog života Srbije i nekadašnje Jugoslavije, simbolu Beograda i neodvojivog dela nacionalnog duhovnog identiteta. Izložbu prati obimna publikacija sa studijskim tekstovima Irine Subotić, Gordane Popović Vasić, Ljiljane Slijepčević, Ješe Denegrija i Ljiljane Ćinkul u kojima se problematizuju različiti segmenti delovanja Grafičkog kolektiva, od društvene i kulturne atmosfere u kojoj su inicirane i negovane ideje Grafičkog kolektiva, mapiranja najznačajnijih programa i izložbi u Beogradu i inostranstvu, do izdvajanja specifičnih događaja koji potvrđuju tezu da je ova Kuća umetnika uvek bila otvorena za eksperiment i rizik, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.

U uvodnom poglavlju Iz životopisa Grafičkog kolektiva, Ljiljana Ćinkul, koja je i autor ove izložbe, predstavlja rani period Grafičkog kolektiva kada su postavljeni profesionalni standardi na kojima i danas počiva njegov identitet i misija, uz osvrt na društvenu i kulturnu atmosferu u kojoj su inicirane ideje Grafičkog kolektiva i mapirane najznačajnije programske aktivnosti afirmisane tokom decenija - svedočanstvo o respektnoj ulozi Grafičkog kolektiva u domenu savremene kulture. Irina Subotić piše o međunarodnoj saradnji u tekstu Grafika sveta, dajući sistematičan pregled izložbi stranih umetnika u Grafičkom kolektivu i predstavljanja umetnika iz Grafičkog kolektiva u inostranstvu. O pionirskoj, kao i danas referentnoj ulozi Grafičkog kolektiva u afirmisanju različitih oblasti primenjene grafike piše Gordana Popović Vasić u tekstu Grafički kolektiv i grafički dizajn. Posebnu pažnju antologijskim delima iz Kolekcije Grafičkog kolektiva posvetile su Ljiljana Slijepčević tekstom Osvrt na dela dobitnika nagrade Veliki pečat i Ljiljana Ćinkul prikazom Pedesete… Plakati Grafičkog kolektiva. Izdvajanjem specifičnih događaja/autorskih pojava, Ješa Denegri u tekstovima o izložbi grupe EXAT-51, izložbi Ornamentograf sa klatnima Zorana Radovića, o Međunarodnoj izložbi mejl arta - Privatni život i Irina Subotić u tesktu o izložbama Olje Ivanjicki i Leonida Šejke, kao o dva događaja koji su potresli Beograd, potvrđuju tezu da je Grafički kolektiv otvoren za eksperiment i rizik, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.


 

 

 

 
 
 
 
   
Grafički kolektiv, Kosančićev venac 19, Beograd, radnim danima 12-16h
tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, u toku je investiciono održavanje galerijskog prostora